Роз’яснення щодо обов’язку сплати послуги за вивезення ТПВ

Відповідно пп. 3 п.2 ст. 26 Закону України «Про управління відходами» до повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері управління відходами належить визначення у встановленому порядку суб’єктів господарювання, які здійснюють збирання, перевезення, відновлення та видалення побутових відходів.

А відповідно до пп.1 п.2 ст. 31 вищевказаного Закону утворювачі побутових відходів зобов’язані укладати договори з виконавцем послуги з управління побутовими відходами та вносити у встановленому порядку плату за послугу з управління побутовими відходами.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»,  послуги з управління побутовими відходами  є комунальними послугами, які, у свою чергу, належать до житлово-комунальних послуг.

Відповідно до ст. 12 Закону надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах.

Згідно ч. 1 ст.25 Закону,  споживачі  зобов’язані укласти договір про надання послуг з  поводження з побутовими відходами з особою, визначеною у встановленому законодавством порядку.

01.03.2023 року виконавчим комітетом Южноукраїнської міської ради прийнято рішення №52 «Про введення в дію рішення конкурсної комісії щодо визначення переможця конкурсу на надання послуги з вивезення твердих побутових відходів на території Южноукраїнської міської територіальної громади».

Вказаним рішенням  вирішено визначити КП ЖЕО виконавцем послуг із вивезення твердих побутових відходів на території Южноукраїнської територіальної громади строком на 10 років.

Дане підприємство уповноважене укладати договори на вивезення побутових відходів із споживачами даної послуги.

КП ЖЕО обрало модель публічного договору передбачене ст..13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».  Договір вважається укладеним, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному сайті споживачі не вчинили дій щодо відключення (відмови) від комунальної послуги вважаються такими, що ознайомлені, погоджуються та приєднуються до умов Договору.

Крім того, наголошуємо на тому, що відсутність договору про надання послуг з поводження з побутовими відходами у фізичної особи, юридичної особи, підприємця є порушенням Законів «Про управління відходами», «Про житлово-комунальні послуги», «Про благоустрій населених пунктів»  та тягне за собою адміністративну відповідальність.

Згідно зі ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

З повагою,

Адміністрація КП ЖЕО